Πώς να γράψεις το πρώτο σου βιβλίο

στις

Ώστε το αποφάσισες!

Θα γράψεις επιτέλους εκείνο το βιβλίο που είχε κολλήσει στο μυαλό σου για μήνες ή και για χρόνια. Γιατί όχι; σκέφτεσαι. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι στο κάτω κάτω; Κι έτσι ξεκίνησες. Πήρες ένα τετράδιο ή κάθισες μπροστά στον υπολογιστή σου παρέα με μια κούπα καφέ και…

Και τότε ξαφνικά συνειδητοποίησες ότι δεν έχεις ιδέα από που να αρχίσεις. Πώς να γράψω ένα βιβλίο; Από που να ξεκινήσω; Ακόμη κι αν ξεκίνησες να γράφεις, είμαι σίγουρη πως, αν πρώτα δεν είχες φροντίσει να κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία, σύντομα θα έφτασες σε ένα αδιέξοδο, χωρίς να γνωρίζεις πώς να ξεφύγεις από αυτό κι επομένως να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου.

Μην ανησυχείς! Όλοι όσοι ξεκινούν να γράψουν για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες. Στη συγγραφή υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που θα ήταν καλό να ακολουθήσεις, έτσι ώστε να καταφέρεις να ολοκληρώσεις ένα βιβλίο. Ας τους δούμε.

Το θέμα του βιβλίου

Δεν μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις αν δεν έχεις ιδέα τι θέλεις να γράψεις. Το θέμα του βιβλίου σου είναι πολύ σημαντικό, από εκεί ξεκινούν όλα. Έχει να κάνει με τον έρωτα, την απώλεια, τη σχέση ενός παιδιού με τους γονείς του; Πάρε λίγο χρόνο και σκέψου το βιβλίο που έχεις στο μυαλό σου. Ύστερα γράψε σε μία ή δύο σειρές ή ακόμη και με μια λέξη ποιο θα είναι το θέμα αυτού του βιβλίου.

Χαρακτήρες

Αφού καταλήξεις στο θέμα που θα έχει το βιβλίο σου, το επόμενο βασικό βήμα είναι να δημιουργήσεις τους ήρωές σου. Πολλοί νέοι συγγραφείς κάνουν το λάθος και ξεκινούν πρώτα από την πλοκή του βιβλίου και στη συνέχεια δημιουργούν χαρακτήρες-μαριονέτες που θα εξυπηρετούν αυτή την πλοκή. Αυτό έχει ως συνέπεια, αυτοί οι χαρακτήρες να φαίνονται ψεύτικοι στον αναγνώστη και να τον κάνουν να μην νοιάζεται γι’ αυτούς. Αν ο αναγνώστης δεν νοιάζεται για τους ήρωες του βιβλίου σου, τότε δυστυχώς δεν θα καταφέρει να το διαβάσει ως το τέλος, όμως ακόμη κι αν το κάνει, δύσκολα θα επιλέξει να διαβάσει κάποιο άλλο βιβλίο που εσύ έχεις γράψει.

Σχεδιάγραμμα

Αφού λοιπόν έχεις βρει το θέμα και τους ήρωες του βιβλίου σου, το επόμενο βήμα είναι να οργανώσεις τις σκέψεις σου, βάζοντάς τες σε ένα σχεδιάγραμμα-σκελετό που πρέπει να ακολουθήσεις για να ολοκληρώσεις το έργο σου. Αρχικά θα πρέπει να σπάσεις την ιστορία που έχεις στο μυαλό σου σε σκηνές και να τις τοποθετήσεις με έξυπνο τρόπο, τη μια μετά την άλλη, ώστε να δημιουργήσεις μια ωραία πλοκή. Οι σκηνές θα χωρίζονται σε κεφάλαια. Το πόσα κεφάλαια θα έχει το βιβλίο σου και, αν αυτά θα είναι μικρά ή μεγάλα, εξαρτάται από σένα. Μπορείς να βαπτίσεις το κάθε κεφάλαιο δίνοντάς του έναν αριθμό ή ένα γράμμα ή ακόμη και έναν σύντομο τίτλο που πιστεύεις πως ταιριάζει με την πλοκή του εκάστοτε κεφαλαίου.

Έρευνα

Το επόμενο πολύ σημαντικό βήμα πριν αρχίσεις να γράφεις είναι η έρευνα. Τι επάγγελμα ακολουθούν οι ήρωές σου; Ποια είναι τα χόμπι τους; Σε ποια πόλη/χώρα κατοικούν και σε ποια περίοδο;

Πριν λοιπόν αρχίσεις να γράφεις, φρόντισε να έχεις ενημερωθεί σχετικά με όλα αυτά. Αν για παράδειγμα, ένας ήρωας σου έχει ως χόμπι το σκι, θα πρέπει να γνωρίζεις την ορολογία του σκι, τι είδους εξοπλισμός χρησιμοποιείται κλπ. Αν έχεις επιλέξει να τοποθετήσεις την πλοκή του βιβλίου σου σε μια άλλη χρονική περίοδο, θα πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για εκείνη την εποχή. Πώς μιλούσαν και πώς συμπεριφέρονταν τότε οι άνθρωποι; Τι είδους ρούχα φορούσαν; Πώς διασκέδαζαν; Ποιο ήταν το γενικό κλίμα εκείνης της εποχής; (οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό).

Φαντάζομαι πως έχεις καταλάβει την ιδέα. Φρόντισε να συγκεντρώσεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, για να κάνεις τους ήρωες, αλλά και την πλοκή σου, να φαίνονται αληθινοί. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήσεις όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσες, (και σου συνιστώ να μην το κάνεις, για να μην παραφορτώσεις τους αναγνώστες σου με υπερβολικές λεπτομέρειες, που δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην πλοκή σου), με αυτόν τον τρόπο θα έχεις καταφέρει να γνωρίσεις τους ήρωές σου καλύτερα. Έτσι, θα είσαι σε θέση να τους παρουσιάσεις και καλύτερα στους αναγνώστες σου.

Γράψε

Και τώρα η μεγάλη στιγμή. Αφού έχεις ολοκληρώσει τα προηγούμενα, πολύ σημαντικά, βήματα, θα πρέπει να κάνεις ό,τι κάνει ο κάθε συγγραφέας. Να γράψεις.

Μην γελιέσαι. Η συγγραφή δεν είναι κάτι που κάνεις απλά στον ελεύθερο χρόνο σου. Θέλει πρόγραμμα. Αποφάσισε από την αρχή πόσες ώρες την ημέρα είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις και ποιος είναι ο στόχος σου. Πχ, μπορώ να γράφω  δύο ώρες το απόγευμα, τρεις φορές την εβδομάδα, ή θα γράφω τρεις σελίδες την ημέρα.

Αν δεν ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα και γράφεις όποτε θέλεις ή όποτε σου έρχεται η έμπνευση, το πιο πιθανό είναι να σου πάρει αιώνες να τελειώσεις το βιβλίο σου. Οπότε μην το κάνεις.

Μπορεί αρχικά η συγγραφή να σου φανεί πιο δύσκολη από ό,τι περίμενες. Δεν έχεις έμπνευση, δεν βρίσκεις τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου ή μπορεί αυτά που γράφεις να μην σου φαίνονται τόσο καλά σε σύγκριση με όσα έχεις διαβάσει από άλλους συγγραφείς. Μην ανησυχείς. Αυτό συμβαίνει σε όλους. Απλά συνέχισε να γράφεις.

Επιμέλεια

Έχεις ολοκληρώσει το βιβλίο σου. Συγχαρητήρια!

Πρέπει να ξέρεις πως πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν  να γράψουν ένα βιβλίο, λίγοι όμως καταφέρνουν να το τελειώσουν. Αφού λοιπόν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς τους λίγους, αυτό που έχεις να κάνεις τώρα είναι να… ξεκουραστείς.

Άφησε το πρώτο σου χειρόγραφο στην άκρη για αρκετό καιρό και ξέχασέ το. Όταν το ξαναπιάσεις στα χέρια σου και το διαβάσεις, το μυαλό σου θα είναι πιο καθαρό κι έτσι θα έχεις μια πιο αντικειμενική άποψη για το έργο σου. Διάβασε το μία ή και περισσότερες φορές και εντόπισε όλα εκείνα τα σημεία που θεωρείς ότι χρειάζονται βελτίωση. Μην μείνεις μόνο στα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Επανέλαβε αυτή τη διαδικασία μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Καλή αρχή!

Διάβασε επίσης

Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι συγγραφείς και πώς να τα αποφύγετε

Πώς να γράφετε καλούς διαλόγους

Τα 7 βήματα για τη δημιουργία πλοκής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.