Τα 7 βήματα για τη δημιουργία πλοκής

στις

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για πλοκή;

Ο Βρετανός συγγραφέας  E.M Forster περιέγραψε την ιστορία ως μια αφήγηση γεγονότων βαλμένα σε μια σειρά. Η πλοκή είναι ο τρόπος με τον οποίο διευθετούμε τα γεγονότα μιας ιστορίας, έτσι ώστε να δείξουν την αιτία μιας πράξης και το αποτέλεσμα αυτής της πράξης. Με άλλα λόγια η πλοκή δείχνει το «Τι συνέβη» και «Γιατί συνέβη»  σε μια ιστορία.

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε εφτά τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε μια καλή πλοκή για το βιβλίο σας.

Κάνε μια λίστα με τα κομβικά σημεία της πλοκής

Όταν επικεντρωνόμαστε σε ένα στοιχείο της ιστορίας, είτε είναι οι χαρακτήρες του βιβλίου, το σκηνικό ή η πλοκή, είναι καλό να κάνουμε μια λίστα με πράγματα τα οποία θα πρέπει να θυμόμαστε όσο γράφουμε. Έτσι, για να θυμόμαστε τι χρειάζεται η ιστορία, μπορούμε να κάνουμε μια λίστα με τα στοιχεία μιας πολύ καλής πλοκής.

Μια καλή πλοκή:

  • Δημιουργεί περιέργεια και ερωτηματικά.
  • Έχει συνοχή.
  • Αποφεύγει τα κλισέ.
  • Αφήνει τους αναγνώστες ικανοποιημένους.

Δημιούργησε σχεδιαγράμματα

Δεν δημιουργούν όλοι οι συγγραφείς σχεδιαγράμματα για τα βιβλία τους.  Σε κάποιους αρέσει απλά να γράφουν ελεύθερα. Οι περισσότεροι όμως, κυρίως οι αρχάριοι, κολλάνε σε κάποιο σημείο του συγγραφικού τους ταξιδιού. Γι’ αυτό τον λόγο, αν δεν θέλεις κι εσύ να κολλήσεις, θα ήταν καλό να δημιουργήσεις ένα σχεδιάγραμμα/σκελετό για την ιστορία σου.

Δημιούργησε συναρπαστικές υποπλοκές

Αν το βιβλίο σου αποτελείται μόνο από μια κύρια πλοκή χωρίς υποπλοκές, τότε φοβάμαι πως δεν θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι αναγνώστες σου σύντομα θα βαρεθούν. Αν κατά την διάρκεια της ιστορίας σου παρουσιάζεις μόνο γεγονότα που αφορούν τον πρωταγωνιστή σου, τότε η ιστορία σου θα είναι φτωχή και επίπεδη.

Δημιούργησε υποπλοκές με πρωταγωνιστή έναν ή και περισσότερους από τους δευτερεύοντες ήρωες του βιβλίου σου. Δώσε τους τη δική τους ζωή. Αλλά πρόσεξε. Οι υποπλοκές θα πρέπει να έχουν άμεση σχέση με την κύρια πλοκή της ιστορίας σου. Δεν έχει νόημα να δημιουργήσεις μια σκηνή όπου ο δευτερεύοντας ήρωας θα πηγαίνει βόλτα με τον σκύλο του, εκτός κι αν από αυτό θα προκύψει ένα γεγονός που θα εμπλουτίσει και θα βοηθήσει την πλοκή του βιβλίου σου να προχωρήσει. Π.χ, η ηρωίδα βγάζει βόλτα τον σκύλο της στο πάρκο κι εκεί γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της.

Ο κάθε ήρωας της ιστορίας πρέπει να θέλει κάτι και να προσπαθεί να το αποκτήσει

Τα κίνητρα των ηρώων είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη δημιουργία μιας πλοκής. Πριν τοποθετήσεις έναν ήρωα μέσα στην ιστορία σου, φρόντισε να έχεις ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό σου ποια θα είναι τα κίνητρα του. Τι θέλει να κάνει; Γιατί; Πώς σκοπεύει να το πετύχει;

Πριν γράψεις μια σκηνή, αναλογίσου ποιος είναι ο σκοπός της

Δεν είναι απαραίτητο να γράψεις ακριβώς και με λεπτομέρειες τι θα συμβεί στην συγκεκριμένη σκηνή. Θα πρέπει όμως να ξέρεις ποιοι ήρωες θα υπάρχουν σε αυτή και που διαδραματίζεται. Σημείωσε τι θέλεις να δείξεις με αυτήν τη σκηνή, πχ ένα ελάττωμα του ήρωά σου, ένα σημείο του χαρακτήρα του, ένα ταλέντο που δεν είχε δείξει μέχρι τώρα κλπ.

Τι ρόλο θα έχει αυτή η σκηνή στη συνολική σου ιστορία; Βοηθάει την πλοκή σου να εξελιχθεί; Είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα ανάμεσα σε σκηνές γεμάτες ένταση;

Δώσε στους ήρωες, στα γεγονότα και στο σκηνικό της ιστορίας σου την ίδια προσοχή

Συχνά οι συγγραφείς επικεντρώνονται σε ένα από τα παραπάνω. Μπορεί να τους αρέσει να δημιουργούν χαρακτήρες, αλλά δεν τους αρέσει να προσπαθούν να περιγράψουν τα σπίτια τους. Μπορεί να λατρεύουν τις σκηνές δράσεις, αλλά να βαριούνται τους διαλόγους.

Όταν δημιουργείς μια ιστορία πρέπει να δίνεις την ίδια προσοχή σε όλα τα στοιχεία που αποτελούν την ιστορία. Φρόντισε το κάθε στοιχείο να είναι ξεκάθαρο. Σκέψου:

  • Είναι σαφές ποιοι είναι οι ήρωές μου και ποια είναι τα κίνητρα τους;
  • Μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει που οδηγείται η πλοκή μου;

Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείς τα σχεδιαγράμματα επακριβώς

Η δημιουργία ενός σχεδιαγράμματος είναι σημαντική αν θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο και να έχεις μια ιδέα για το που πηγαίνει η ιστορία σου.

Παρόλο που τα σχεδιαγράμματα μας βοηθάνε να δημιουργήσουμε τη δομή της ιστορίας μας, πρέπει να θυμάσαι ότι αποτελούν έναν ευέλικτο οδηγό και ότι μπορεί να αλλάξουν, αν εσύ κρίνεις πως έτσι εξυπηρετούν καλύτερα την ιστορία σου.

Ακολούθησε το ένστικτό σου και κάνε τις απαραίτητες αλλαγές στο σχεδιάγραμμά σου, έτσι ώστε να έχεις την ιστορία που ονειρευόσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.