Τα 5 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι συγγραφείς και πώς να τα αποφύγετε

στις

Η συγγραφή ενός βιβλίου σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν κάποιοι «κανόνες», ή κάποιες συμβουλές καλύτερα, που μας βοηθούν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Βέβαια, το αν η ιστορία μας θα είναι καλή, πολύ καλή ή και πολύ κακή, αυτό εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες στους οποίους θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο.

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, είχαμε αναφερθεί σε βήματα και τεχνικές που μας βοηθούν να βελτιώσουμε το γράψιμό μας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε μερικά  λάθη τα οποία κάνουν οι συγγραφείς, τα οποία καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε.

Όλα πάνε καλά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι συγγραφείς, κυρίως στα πρώτα κεφάλαια, είναι να δημιουργούν σκηνές όπου οι ήρωες τους ζουν ευτυχισμένοι σε ένα ευτυχισμένο περιβάλλον.

Οι συγγραφείς πιστεύουν πως, παρουσιάζοντας καλούς ανθρώπους να ζουν μια καλή ζωή, οι αναγνώστες θα τους συμπαθήσουν και θα ενδιαφερθούν γι’ αυτούς όταν έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα.

Οι αναγνώστες όμως ενδιαφέρονται για μια ιστορία μόνο όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εμπόδιο ή απειλή. Το πρόβλημα της ιστορίας  λοιπόν πρέπει να γίνεται ξεκάθαρο από νωρίς. Όσο πιο νωρίς μπορείς, ακόμα και από τις πρώτες γραμμές του βιβλίου σου, δείξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωταγωνιστής σου και γιατί είναι τόσο σημαντικό γι’ αυτόν να το λύσει.

Βέβαια αυτό δεν είναι αρκετό. Καθ’ όλη τη  διάρκεια της ιστορίας, ο πρωταγωνιστής σου αλλά και οι υπόλοιποι βασικοί ήρωες πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι με εμπόδια.

Το πρόβλημα υπάρχει, αλλά δεν είναι αρκετό

Τι σημαίνει αυτό; Ο συγγραφέας έχει φροντίσει να δώσει στον πρωταγωνιστή του ένα πρόβλημα, κάτι το οποίο τον απασχολεί, όμως δεν είναι αρκετό για να κάνει τους αναγνώστες να νοιαστούν.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί:

  • Το πρόβλημα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο.
  • Δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον ήρωα.
  • Οι επιπτώσεις που θα έχει ο ήρωας αν χάσει, δεν είναι σοβαρές.

Κάνε τα προβλήματα των ηρώων σου μεγάλα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου, ή ότι θα πρέπει να σώσουν τον κόσμο. Πρέπει όμως να είναι σημαντικά για εκείνους. Δείξε στους αναγνώστες σου τι θα συμβεί αν ο ήρωας σου αποτύχει να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.

Βαρετοί διάλογοι

Βαρετοί διάλογοι είναι :

  • Οι μακροσκελείς διάλογοι ή αυτοί που μοιάζουν με μονόλογο.
  • Δεν έχουν ένταση.
  • Όταν όλοι οι ήρωες ακούγονται το ίδιο.
  • Δεν προσφέρουν τίποτα στην πλοκή.

Απέφυγε τέτοιους διαλόγους. Δώσε στον κάθε ήρωά σου ξεχωριστή φωνή, βάλε ένταση ή σύγκρουση μεταξύ των ηρώων, χρησιμοποίησε νέες πληροφορίες που θα βοηθήσουν την ιστορία σου να προχωρήσει, κόψε όσα περισσότερα μπορείς, οι διάλογοι δεν πρέπει να μοιάζουν με μονολόγους.

Προβλεψιμότητα

Στους αναγνώστες αρέσει να ανησυχούν για τους ήρωες και το τι θα τους συμβεί μετά. Αν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί και μετά όντως συμβαίνει, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό μπορείς να το διορθώσεις βάζοντας κάτι αναπάντεχο σε κάθε σκηνή. Αναρωτήσου τι μπορεί να γίνει και στη συνέχεια κάνε μια λίστα με όλες τις πιθανότητες. Συνήθως το πρώτο πράγμα που θα σου έρθει στο μυαλό θα είναι και το πιο προβλέψιμο, οπότε μην το γράψεις.

Σκέψου τρόπους όπου οι ήρωες θα κάνουν ή θα πουν κάτι που θα ξαφνιάσει τους αναγνώστες. Βέβαια, αυτή η τεχνική θέλει μέτρο. Μην το παρακάνεις, γιατί στο τέλος οι ήρωές σου θα μοιάζουν εντελώς αλλοπρόσαλλοι.

Ένα αναπάντεχο τέλος

Πολλοί συγγραφείς, στη προσπάθεια τους να δώσουν στους αναγνώστες τους ένα τέλος το οποίο δεν θα έχουν προβλέψει, κάνουν το λάθος και δημιουργούν ένα τέλος που δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη ιστορία και αφήνει τους αναγνώστες μπερδεμένους.

Η πρωταγωνίστρια είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο άντρες και ξαφνικά επιλέγει έναν τρίτο που εμφανίζεται από το πουθενά.

Το τέλος του βιβλίου σου θα πρέπει να δίνει λύση στο κύριο πρόβλημα της ιστορίας και όχι να το ακυρώνει. Δώσε στους αναγνώστες σου αυτό που θέλουν, φρόντισε όμως να το κάνεις με έναν πρωτότυπο και μη προβλέψιμο τρόπο.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.