Πώς να γράφετε καλούς διαλόγους

στις

Τι κάνει τους αναγνώστες να μην μπορούν να αφήσουν ένα βιβλίο από τα χέρια τους; Η συναρπαστική πλοκή; Οι ενδιαφέροντες ήρωες; Οι σκηνές δράσης; Φυσικά όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την επιτυχία ενός βιβλίου, όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Ο διάλογος.

Ο διάλογος είναι ένα από τα βασικά στοιχεία σε μια ιστορία. Χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει ιστορία. Για κάποιους συγγραφείς είναι αρκετά εύκολο να γράψουν διαλόγους, για κάποιους άλλους πάλι είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στη συγγραφή ενός βιβλίου.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω ποιος είναι ο σκοπός του διαλόγου σε μια ιστορία και πώς θα καταφέρετε κι εσείς να γράφετε καλούς διαλόγους.

Ο σκοπός του διαλόγου

Ο διάλογος χρησιμοποιείται για:

 • Να προχωρήσει η ιστορία: Βάζοντας διάλογο σε μια σκηνή, μπορούμε να κάνουμε μια αποκάλυψη, να εισάγουμε ένα νέο στοιχείο που θα προχωρήσει την πλοκή.

 

 • Να αποκαλύψει τον χαρακτήρα των ηρώων: Χρησιμοποιώντας τον διάλογο, μπορούμε να αποκαλύψουμε στοιχεία για τον χαρακτήρα και τα κίνητρα του ήρωα ή ακόμη και κάποια στοιχεία από το παρελθόν του.

 

 • Να δημιουργήσει σύγκρουση: Ο διάλογος δεν πρέπει να είναι βαρετός. Τα λόγια ενός ήρωα θα πρέπει να δημιουργούν ένταση σε έναν άλλο ήρωα ή ακόμη και στους αναγνώστες.

 

 • Να χρησιμοποιηθεί σαν διάλειμμα ανάμεσα σε σκηνές δράσης: Οι μεγάλες σκηνές δράσης ή οι μεγάλες περιγραφές κουράζουν τους αναγνώστες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον διάλογο ανάμεσα σε τέτοιες σκηνές για να ισορροπήσουμε τα στοιχεία της ιστορίας.

 

 • Να δημιουργήσει κάποιο συναίσθημα στους αναγνώστες: Οποιοδήποτε στοιχείο της ιστορίας μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα στους αναγνώστες. Ένας καλός διάλογος μπορεί να το πετύχει αποκαλύπτοντας τις βαθύτερες ανάγκες των ηρώων.

Πώς να γράψετε έναν καλό διάλογο

 • Δώσε στον κάθε ήρωα ξεχωριστό τρόπο ομιλίας. Οι αναγνώστες θα πρέπει να καταλαβαίνουν ποιος ήρωας μιλάει, ακόμη κι όταν δεν αναφέρεται το όνομά του. Ο κάθε ήρωας θα πρέπει να έχει το δικό του στιλ. Κάποιοι είναι πιο ευγενικοί, ενώ άλλοι πιο απότομοι. Μπορεί ένας ήρωας να χρησιμοποιεί επιστημονικούς όρους, ενώ κάποιος άλλος να χρησιμοποιεί την αργκό.
 • Χρησιμοποίησε τον διάλογο για να αποκαλύψεις στους ήρωες νέες πληροφορίες.
 • Όταν χρησιμοποιείς τον διάλογο ανάμεσα σε δυο ήρωές σου, μην ξεχνάς τους υπόλοιπους ήρωες της σκηνής. Και εκείνοι πρέπει να κάνουν κάτι.
 • Ο διάλογος δεν είναι μονόλογος. Όταν ένας ήρωας μιλάει πρέπει να διακόπτεται από έναν άλλον ήρωα ή από μια σκηνή δράσης.
 • Χρησιμοποίησε υπονοούμενα. Αυτό που λέει κάποιος δεν είναι απαραίτητα αυτά που εννοεί.
 • Μην χρησιμοποιείς συνέχεια τις ίδιες λέξεις ή τα ονόματα των ηρώων.

Οι καλοί διάλογοι είναι σημαντικοί σε μια ιστορία. Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, κάποιοι είναι καλοί στο να γράφουν διαλόγους, ενώ κάποιοι πρέπει να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο. Ακολουθώντας τα παραπάνω στοιχεία, και με αρκετή εξάσκηση, ο κάθε συγγραφέας θα είναι σε θέση να δημιουργήσει καλούς και ρεαλιστικούς διαλόγους.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.