Book review: Η Κούκλα – Yrsa Sigurdardottir

στις

Μια μητέρα με την κόρη της και έναν συνάδελφό της πηγαίνουν για ψάρεμα. Το μόνο όμως που καταφέρνουν να πιάσουν είναι μια κούκλα με τρομακτική όψη που φαίνεται πως έχει μείνει στη θάλασσα για πολύ καιρό. Παρά τις αμφιβολίες της, η μητέρα υποκύπτει στις παρακλήσεις της κόρης της να κρατήσουν την κούκλα. Το βράδυ, όταν επιστρέφουν στο σπίτι, αποφασίζει να ανεβάσει μια φωτογραφία της κούκλας στο Facebook. Το επόμενο πρωί η μητέρα είναι νεκρή.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο ντετέκτιβ Χούλνταρ ασχολείται με μια υπόθεση ανθρώπινων οστών που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας, ενώ η ψυχολόγος Φρέιγια έχει αναλάβει μια δύσκολη υπόθεση κακοποίησης σε ένα ίδρυμα παιδιών. Ενώ οι ιστορίες φαίνονται να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, σύντομα θα αποδειχθεί το αντίθετο και τον βασικό ρόλο έχει το κορίτσι που ήθελε να κρατήσει την κούκλα και τώρα πια αγνοείται.

Η Κούκλα είναι το πέμπτο βιβλίο της σειράς με τον Χούλνταρ και τη Φρέιγια. Πρέπει να πω πως, αν και δεν έχω διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία, δεν είχα κανένα πρόβλημα με το βιβλίο καθώς οι ιστορίες είναι αυτοτελείς. Οπότε, αν και εσείς δεν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της σειράς και θέλετε να ξεκινήσετε με αυτό, μη διστάσετε να το κάνετε.

Η πλοκή του βιβλίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πλούσια σε μυστήριο. Η αρχική σκηνή με τη μητέρα και την κόρη της που βρίσκονται αντιμέτωπες με την τρομακτική κούκλα δημιουργεί μια έντονη αίσθηση αγωνίας και περιέργειας.

Η συνέχεια της ιστορίας με τον ντετέκτιβ Χούλνταρ και τη Φρέιγια που ερευνούν άλλα εγκλήματα προσφέρει βάθος στην πλοκή και περισσότερο μυστήριο. Η σύνδεση μεταξύ των υποθέσεων και ο ρόλος του κοριτσιού και της κούκλας υπόσχονται μια περίπλοκη και συναρπαστική αφήγηση.

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο όπου οι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους αρχικά φαίνονται να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η αφήγηση κινείται με αργό ρυθμό, αρκετή έμφαση δίνεται στους χαρακτήρες και την ψυχολογία τους, και κυρίως στη σχέση μεταξύ του Χούλνταρ και της Φρέιγια.

Ένα από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι η ικανότητα της συγγραφέως να δέσει τα φαινομενικά ασύνδετα κομμάτια του παζλ με έναν επιτυχημένο τρόπο προς το τέλος. Ωστόσο, η περιγραφικότητα σε ορισμένα σημεία μπορεί να κουράσει τον αναγνώστη. Οι πολλές λεπτομέρειες, ενώ προσφέρουν μια πλούσια εικόνα για τους χαρακτήρες και τις ζωές τους, πιστεύω πως αρκετές φορές ήταν υπερβολικές.

Παρόλα τα μικρά μειονεκτήματά του όμως, η Κούκλα είναι ένα αξιόλογο αστυνομικό θρίλερ. Η Yrsa Sigurdardottir ξεδιπλώνει με εξαιρετική ικανότητα μια πολυεπίπεδη πλοκή με αρκετή αγωνία και μυστήριο.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.